Wednesday, July 31, 2013

It is not the end, It's a new beginning

Spot me~!!
Tadaaaaa~!! Syukur Alhamdulillah
Its been ages since I last blogged. Almost a year I assume. Alhamdulillah aku dah setahun grad dan sangat bersyukur sebab berjaya hidup seorang diri (ok tipu jer) at the land of the downunder tu haa. Bukannya sorang pun. Ada je being surrounded by nice Malaysian families and friends. 

I love you UniSA, forever! Rindu da nih.
Since grad hari tu, gigih juga la pergi job hunting sini sana. Ada yg dapat ada yang tidak. Maklumlah, aku ni bukannya cerdik pandai dan hebat. So so aje lah. Cerita kerja semua nanti up next next entry la. Ni nak cite pasal convo hari tu -- tahun lepas to be precise. 

My Indonesian girl, Andita Frida Aisha
Masa convo last year ; mak, mama, bapak, tok and my 2nd sister datang sekali to witness my so called big day. Ha laa, ingat kawen je ke big day? Gigih dtg bulan bulan puasa. Alhamdulillah everything went smooth and well. Syukur sgt. Tok pun enjoy the winter and dapat la mama shopping raya (tahun lepas ye) untuk my other sisters.
Fyra and Fida
My incomplete family
Australian punya graduation ceremony almost the same as ours kot. Mula mula semua nyanyi National Anthem, speech by the vice chancellor, speech by the best student then only kita ambil scroll. Cuma Aussie style takde scroll. Tu haa sebesar besar alam degree cert yang dorang kasi.

Tak sempat bapak snap aku jalan dah, Memang nervous sangat lah kan.
Bapak mama and tok. So happy they managed to be there for my Big Day
Although dah almost a year aku grad (dah dapat kerja dah pun, ALHAMDULILLAH), I would like to take this opportunity to thank everyone yg sedikit sebanyak contribute sepanjang 3 tahun pengajian aku sebagai student underdog undergrad.
Kiss from my beloved mom. Love you and tq so much mak 
Mama and my beloved bapak
Tu je la kot. Whatever it is, I am very lucky and sangat bersyukur dengan apa yg aku dapat. Ini yang dinamakan rezeki dari Allah. So, see you in my next entry. Toodles.

Love, Daia.

Wednesday, May 16, 2012

Melbourne Autumn Short Trip : 2012

Bakal menantu bapak

Haaa, mukadimah kena gempak. Sejak bila aku ada boyfriend baru ni? Haha. Ini adalah post yang sangat basi. Aku dah almost habis final sem kat bumi Aussie ni. Selama 2 semester kat sini, belum sempat lagi aku travel jauh jauh. Paling paling pun Perth untuk last Spring hols. Sekarang kan tgh Autumn, so last mid term break, Falin tanya nak join dia pegi Melbourne for about 2 or 3 days. Memula reluctant sebab fulusnya enggak mencukupi dongg. Since dia cakap stay at her friend's, aku pun apa lagi. Zass, sampai jugak ke Melbourne for my second time. First time dulu dengan mak. Sampai je sana terus jalan jalan.

With falin at Yarra River. Melb attraction. 


Muka 2 budak tak reti penat.

Trip kali ni aku boleh categorize kan sebagai trip makan makan. Since kat Adelaide ni kurang sangat makanan halal yg menepati citarasa aku. Tiap kali habis makan baru ingat nak snap pic, so kurang lah gambar makanan yg boleh meruntun jiwa raga. Hohoho.

Lokasi: Paparich Melbourne. Hidangan: Char Kuay Tiow + Milo Dinosaur = Heaven

Kebanyakan restaurant yang aku terjah adalah yg jual Indonesian cuisine. So agak sedap tekak aku makan saje lah. Rezeki kan. Aku ke famous beach spot kat Melb, St. Kilda Beach. Kat beach area tu ada amusement park ala ala genting outdoor park. Nama dia Luna Park. Mak aihh, mahal gila. 1 ride dalam AUD 9. Dalam tu ada more than 10 rides. For me mahal lah. Falin dengan Yana naik roller coaster. Seronok budak budak tu. Hehe. Ha, Yana tu lah kawan falin. Thanks for the warm hospitality ya Yana. I dengan falin had a wonderful time staying over at your so called 'hotel mahal'. Seronok sangat sebab Yana duduk betul betul depan tram stop and in the city. Nak kemana mana jalan kaki je. Okay sambung cerita tadi. Lepas Luna Park kami pergi ke beach untuk camwhoring. Tengok gambar je lah k. Tak tau nak cerita macam mana lagi. Hehe.

Dalam tram ontheway to St. Kilda Beach

Entrance Luna Park feat Falin
3 of us feat mat salleh bersinglet biru
Tram dekat Melbourne kebanyakannya oldskool. I likee~!! Itu tram tipu.
St Kilda
St kilda jugak
Ini gambar favourite. Sunset at St Kilda
Banyak sangat pics yg dapat di snap, gambar mcm momok ni jugak la yg aku suka. Bukan senang nak tgk aku blog secara marathon. Sejak sejak dah busy nak abis belajar ni. Doakan aku ye. My hectic weeks start now~!! See you on the next entry sayangs.


Sunday, April 1, 2012

IndoFest 2012

Setelah sekian lama tak update blog. Dahsyat juga lamanya. Ini adalah gambar tadi. Ada IndoFest di Rymill Park, Adelaide tadi. We had really fun dengan mcm ² cultural performance from all over Indonesia. Rasa mcm kat Indo pulak.

Monday, July 18, 2011

Hidup di perantauan

Adoyaiii. Tak boleh blah tajuk. Buat sesiapa yg tak tau, aku sekarang ni berada di bumi Adelaide. Huuu. Sedihh tinggalkan family and AJH. Nanti aku update lagi okay?


Sent via BlackBerry® from Vodafone

Wednesday, July 6, 2011

Boyfriend baru saya ♥

Sila jangan gelak ye kawan kawan :)


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone